piątek, 31 maja 2013

Żółty ryż z warzywami i piersią kurczaka

Danie proste do przygotowania , sycące i świetnie nadające się na danie główne jak i kolację. Nadaje się również dla osób będących na diecie.
zdjęcia - Patrycja Hanulewicz



Składniki:
- ryż
- 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnie / mieszaka do zup
- 3 łyżeczki kurkumy - dla koloru ryżu
- 3 piersi z kurczaka
- sól
- pieprz
- olej /oliwa

Przyrządzenie:
1. Gotujemy ryż ( 2,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu) dodając 3 łyżki kurkumy + trochę soli do smaku.( Im więcej ryżu tym dodać więcej kurkumy).
2. Piersi z kurczaka kroimy w dowolnej wielkości kostkę i smażymy na oliwie/oleju.
    WERSJA 2. Gotujemy całe piersi z kurczaka z przyprawami ( pieprzem, solą / kostką rosołową/ wegeta) następnie ugotowane kroimy w kostkę.
3.Warzywa ( mieszanka do zup) gotujemy w wodzie także z odrobiną soli do smaku.
   Warzywa na patelnie podsmażamy na odrobinie oliwy / oleju i wodzie aż zrobią się chrupkie lub miękkie ( według uznania)
4. Ryż z kurkumą , piersi oraz warzywa wrzucamy do jednego naczynia ( doprawiamy w razie konieczności)

I gotowe.Smacznego.

Łukasz P.

2 komentarze: